
Determination 

under the 

Building Act 1991 
 
No. 93/002: Facilities and access for people with disabilities in a 
bank 
 
 
This determination was made available to the parties in draft form so that they should 
have the opportunity to comment on matters not raised in their submissions.  The 
parties have agreed to the terms of the determination.  This determination should 
therefore be read as being limited to its specific circumstances.  
 
 
1. The matter to be determined 
 
1.1 The matter before the Authority was a dispute arising from a territorial authority’s 

refusal to issue a building consent in respect of proposed provisions to be made for 
facilities and access for people with disabilities in the alteration of a bank building. 

 
1.2 The Authority takes the view that it is being asked to determine under Part III of the 

Building Act 1991 whether, after the proposed alterations, the building will comply 
as nearly as is reasonably practicable with the provisions of the New Zealand 
Building Code for facilities and access for people with disabilities, and in particular 
whether a lift is required.  In making its determination the Authority has not 
considered whether the plans comply with any other provisions of the New Zealand 
Building Code. 

 
1.3 The plans submitted to the Authority show that the building has two stories, each 

650m2 in area.  Both floors are to have a classified use of commercial and are to be 
used to provide banking services.  The major public reception area is to be on the 
ground floor, which is to have toilet facilities for people with disabilities.  There is 
also a staff room on the ground floor.  There is another public reception area on the 
upper floor, but the Authority understands that any customer services to be 
provided on the upper floor can be duplicated on the ground floor.  Also on the 
upper floor is a room intended to be used for meetings and seminars for members of 
the applicant’s staff, not necessarily staff working in the building.  The applicant 
submits that “no more than 15 people would be involved” and that the meetings and 
seminars can be held on the ground floor in the interview room or the staff room.  
The plans do not include all relevant details of the stairs, the ramp at ground floor 



Building Industry Authority 2 2 September 1993 

level, or the toilet facilities at ground floor level.  The plans do not indicate whether 
there is any parking associated with the building. 

 
1.4 The territorial authority considers that if no lift were provided then after the alteration 

the building would not comply as nearly as is reasonably practicable with clauses 
D1.3.4(c)(iii) and (iv) of the New Zealand Building Code.  Those clauses 
respectively require a lift to be provided to: 

 
(a) The upper floor of a two storey building having a design occupancy of 40 or 

more persons on the upper floor; and 
 
(b) All upper floor public reception areas in banks. 

 
1.5 The applicant contends that: 
 

(a) The design occupancy on the upper floor is fewer than 40 persons; and 
 
(b) “Although the provision of a lift would be technically possible, it would be 

difficult and prohibitively expensive.  Given that it is possible to provide 
adequate services and facilities to disabled customers and staff on the 
ground floor of the premises, the Bank considers that it is not reasonably 
practicable in the circumstances to require a lift ....” 

 
2. Discussion 
 
2.1 General 
 
2.1.1 The Authority notes that under section 25(1) of the Disabled Persons Community 

Welfare Act 1975 reasonable and adequate provision is to be made for people with 
disabilities “who may be expected to visit or work in” the building concerned.  The 
Authority also notes that the objective of the relevant provisions of the New Zealand 
Building Code is to “Ensure that people with disabilities are able to enter and carry 
out normal activities and functions within buildings”.  The Authority considers that 
objective applies in respect of both customers and staff of the building. 

 
2.1.2 The Authority notes that in respect of the alteration of any existing building the 

Authority is empowered, under section 25(2) of the Disabled Persons Community 
Welfare Act, to provide for a waiver or modification of all or any of the 
requirements of section 25 of that Act “if, having regard to all the circumstances, the 
Authority determines that it is reasonable to grant the waiver or modification”.  The 
Authority does not view this application as being for such a waiver or modification, 
but accepts that section 25(2) establishes the test to be applied, namely that the 
Authority must decide, having regard to all the circumstances, whether it is 
reasonable to confirm, reverse, or modify the territorial authority’s refusal to issue a 
building consent.  
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2.2 Facilities for customers 
 
2.2.1 As the upper floor is to be used for the purpose of a public reception area, then 

under clause Dl.3.4(c)(iv) of the New Zealand Building Code a lift would be 
required if it were a new building.  The Authority considers that the objective of that 
requirement is to make public reception areas accessible to wheelchair users and 
any other customers whose disabilities prevent them from using the stairs. 

 
2.2.2 In this case, the customer services located on the upper floor can be made available 

to customers on the ground floor.  A lift is therefore not necessary for customers 
wishing to make use of those services. 

 
2.2.3 The Authority considers, however, that even if the installation of a lift is not justified, 

access is required for ambulant people with disabilities wishing to use the upper 
floor.  That means in particular that attention must be paid to the suitability of the 
stairs for use by ambulant people with disabilities. 

 
2.3 Facilities for staff  
 
2.3.1 The Authority is not persuaded that the ground floor provides a suitable alternative 

venue for staff meetings or seminars. 
 
2.3.2 The situation, therefore, is that if a lift is not provided then staff members whose 

disabilities prevent them from using the stairs will have access to all staff facilities but 
will be unable to work on the upper floor or to attend meetings or seminars.  The 
Authority considers those to be the two significant respects in which the building, if 
altered as proposed without a lift, will fail to achieve the objectives of the legislation 
outlined in 2.1.1 above. 

 
2.4 Facilities on the ground floor 
 
2.4.1 In respect of both customers and staff, the Authority considers that wheelchair users 

should be able to carry out normal activities and functions on the ground floor.  That 
means in particular that adequate access, clearances, and turning areas must be 
provided.  Adequate signs will be necessary to identify the availability on the ground 
floor of those customer services provided predominantly on the upper floor.  
Attention will also need to be paid to the existing ramp and to the design of and 
access route to the proposed toilet facilities for people with disabilities.  If there is 
parking provided it should include spaces suitable for use by people with disabilities. 

 
2.5 Provision of a lift  
 
2.5.1 The applicant recognises that “the provision of a lift is technically possible”.  The 

Authority does not put any great weight on that, the question is not whether it is 
technically possible to provide a lift but whether, having regard to all the 
circumstances, the building, after the proposed alterations, will comply as nearly as 
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is reasonably practicable with the provisions of the New Zealand Building Code for 
facilities and access for people with disabilities. 

 
2.5.2 The applicant submitted that providing a lift would be “difficult and prohibitively 

expensive” but did not supply cost estimates and did not identify the nature of the 
difficulties.  The Authority takes the view that those costs and difficulties are relevant 
to its decision and should be considered in relation to the extent to which the 
building will fail to comply with the New Zealand Building Code if a lift is not 
provided. 

 
2.6 Design occupancy 
 
2.6.1 Clause D1.3.4(c)(iii) of the New Zealand Building Code requires a lift to be 

provided in a two storey building having a design occupancy of 40 or more persons 
on the upper floor.  The phrase “design occupancy” is not defined. 

 
2.6.2 The applicant submits that it “will have approximately 20 staff on the upper floor and 

it is not envisaged that there will ever be a total of more than 30 persons on the floor 
at any one time”.  In other words, it submits that the design occupancy is fewer than 
40 persons.  That submission appears to overlook the possibility of staff from other 
branches attending a meeting or seminar while customers are being dealt with by the 
staff working on the upper floor. 

 
2.6.3 In this determination the Authority adopts no particular interpretation of the phrase 

“design occupancy”.  For the purposes of this determination it is sufficient to take 
account of the disadvantages for staff if a lift is not provided. 

 
2.7 Conclusions 
 
2.7.1 The Authority must decide, having regard to all the circumstances, whether, if a lift is 

not provided, the building, after the alteration, will comply as nearly as is reasonably 
practicable with the provisions of the New Zealand Building Code for access and 
facilities for people with disabilities.  The only respect in which it will not comply 
(assuming that the matters mentioned in 2.2.3 and 2.4.1 above are satisfactorily 
addressed) is that there will be no lift.  The result of that non-compliance will be that 
staff whose disabilities prevent them from using the stairs will not be able to work or 
to attend meetings or seminars on the upper floor.  On the information supplied by 
the applicant, that means that the work places of “approximately 20” members of 
the applicant’s staff would not be accessible to wheelchair users, and that the 
proposed meetings and seminars will have to be held elsewhere if they are to be 
attended by staff members who are unable to use the stairs. 

 
2.7.2 Even without specific information about the costs and difficulties of providing a lift, 

the Authority concludes that it is not reasonable to require the applicant to provide a 
lift in order to make approximately 20 work places available to wheelchair users and 
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to ensure that meetings and seminars for small numbers of staff, including staff from 
other branches, can always be held in the building. 

 
2.7.3 That conclusion depends on there being no significant increase in the number of 

work places on the upper floor proposed by the applicant, and in the meetings and 
seminars being limited to the small numbers anticipated by the applicant.  Conditions 
to that effect are discussed in 2.8 below.  

 
2.8 Conditions 
 
2.8.1 Section 46(1) of the Building Act provides that an owner of a building has a duty to 

advise the territorial authority in writing if it is proposed to change the use of the 
building.  Section 46(2) provides that the use of the building shall not be changed 
unless the territorial authority is satisfied that in its new use the building will comply 
as nearly as is reasonably practicable with various provisions of the New Zealand 
Building Code, including the provisions for access and facilities for people with 
disabilities. 

 
2.8.2 The applicant’s submissions in respect of the numbers of staff members working or 

attending seminars or meetings on the upper floor are in effect submissions as to the 
intended use of the building.  It therefore seems appropriate for the bank building to 
be identified as a building for use as a bank having work places for no more than a 
specified number of staff members on the upper floor and having facilities for 
meetings and seminars for specified numbers of staff members on the upper floor.  
That intended use should appear on the building consent and subsequent documents 
such as the code compliance certificate, the compliance schedule, and the building 
warrant of fitness. 

 
2.8.3 The applicant’s submissions did not state specific numbers, using the words 

“approximately” and “anticipates”.  The Authority considers that specific numbers 
are necessary, and that it is reasonable to expect the applicant to limit the number of 
work places on the upper floor to 25 and the number of staff members attending any 
meeting or seminar to 20.  If all work places were occupied at the same time as a 
meeting was being held, then there could be 45 people on the upper floor plus any 
customers also present at that time.  That is more than is contemplated by clause 
D1.3.4(c)(iii) of the New Zealand Building Code for a new building, but the 
Authority considers that it amounts to compliance as nearly as is reasonably 
practicable in the circumstances. 

 
2.8.4 To ensure that those limitations are brought to the attention of those having the day-

to-day management of the building, and to provide positive assurance that there has 
not been an unacceptable increase in the number of work places, the Authority 
considers that the compliance schedule for the building should include a procedure 
for inspections and reports on the number of work places and the numbers of staff 
members attending meetings or seminars on the upper floor. 
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2.8.5 The Authority makes no decision as to whether the Building Act empowers it to 
impose the condition as to the compliance schedule outlined above.  As mentioned 
above, that condition has been accepted by the applicant.  Even if the condition is 
legally severable from the compliance schedule, the Authority considers that it will 
serve the intended purpose as a matter of agreement.  That agreement might not be 
binding on any purchaser from the applicant, but any purchaser other than another 
bank would have to advise the territorial authority of a change of use as mentioned 
in 2.6.1 above.  The Authority is not concerned about the remote possibility that 
another bank might purchase the building and fail to observe the condition. 

 
3. The Authority’s decision 
 
3.1 In accordance with section 20(a) of the Building Act the Authority hereby modifies 

the decision of the territorial authority to the effect that a building consent shall be 
issued in respect of the alterations, without a lift, but otherwise in compliance with 
the provisions of the New Zealand Building Code for access and facilities for people 
with disabilities, on condition that: 

 
(a) In all other respects the building, and in particular: 
 

(i) The stairs, 
 
(ii) The ramp, 
 
(iii) The design of and access to the proposed toilet facilities, and 
 
(iv) The parking, if any  
 
shall be brought as nearly as is reasonably practicable to compliance with 
the New Zealand Building Code to the approval of the territorial authority, 
provided that any doubts or disputes in that regard may be referred to the 
Authority for further determination. 
 

(b) Adequate signs shall be provided on the ground floor, to the satisfaction of 
the territorial authority, identifying the availability on the ground floor of 
those customer services provided predominantly on the upper floor; 

 
(c) The building consent for the alterations, and subsequent documents issued 

under the Building Act, shall include the entry: 
 

Intended use(s) [In detail]:   Banking with fewer than 
25 work places for staff on the upper 
floor and having facilities for meetings 
and seminars to be attended by not more 
than 20 persons on the upper floor. 
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(d) The compliance schedule for the building shall include procedures for regular 
inspections, and reports on the number of work places on the upper floor 
and the numbers of persons attending meetings or seminars on the upper 
floor. 

 
 
Signed for and on behalf of the Building Industry Authority on this 27th day of September 
1993 
 
 
 
J H Hunt 
Chief Executive 
 


